Ayurveda Castricum

Afvallen en zo blijven

Stimuleren en behouden van een gezond gewicht zonder een dieet? Coaching nodig bij afvallen of aanleren van gezonde leefstijl?

Overtollig vet is een onbalans tussen inname en het energieverbruik. De meeste overgewicht is het gevolg van te veel eten, met name in de avond , weinig beweging, te veel voedsel in het bijzonder suikers, of sommige aandoeningen zoals verminderde schildklierfunctie. Obesitas kan bijdragen aan een tal van nadelige gevolgen voor de gezondheid, die worden genoemd comorbiditeit. Deze omvatten diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Heeft u hulp nodig bij afvallen dan bent u op een goede adres!
Met behulp van juiste voedingsadvies en specifieke kruiden bent u op weg naar optimale en duurzame gewicht en balans in uw zelf. Klik hier voor een afspraak. 

Afvallen is een persoonlijk verhaal....
Ook ik heb ooit een lange tijd met het overgewicht gestreden en na aantal pogingen het bijna opgegeven. Het was frustrerend, onplezierig, ik was in stress, ongelukkig met mezelf en het werd steeds erger. Ik wist niet meer wat ik moest eten en wat niet en ik dacht dat al die reclames voor gezonde voeding - margarines, yoghurt drankjes en andere dingen echt waar waren...... Ik werd steeds meer afhankelijk van het eten en het werdt steeds erger.  Met de overgewicht kwamen langzaam een andere kwalen er bij. Overmatig zweten, ongezonde huid, constipatie, weinig energie.... noem maar op en dan praat ik nog niet eens over mijn psychische toestand!

Gelukkig voor mij heb ik besloten om de Ayurvedisch voedingsleer te gaan studeren - niet omdat ik wilde afvallen maar omdat ik het voeding altijd interessant vond en wilde ik meer leren over Ayurveda. En wat gebeurde na paar maanden? Ik begon een ayurvedische manier van koken en eten toe te passen in mijn leven en ik begon af te vallen!!! ....en niet alleen dat, mijn gezodneidskwalen werden steeds minder erg en uiteindelijk was ik er vanaf! Kun jij je voorstellen hoe dat voelde? Heeeerlijk, ontspannen en mijn zelfverzekerheid kwam terug. En dat was niet allen voor mij geweldig maar ook voor mij gezin. Een ontspannen moeder en  een lieve zelfverzekerde vrouw wil toch ieder kind en man.... :-)
Gelukkig voor jouw hoef je geen Ayurvedisch voedingsleer studie volgen want toen de docent aan het einde van de opleiding iedereen vroeg wat we met deze studie gaan doen, wist ik het al. Ik wil mensen helpen om af te vallen op een plezierige manier, zonder stress en zonder diëten
Ik wil ze helpen om terug in hun evenwicht te komen en niet meer aankomen.
Het hoeft geen strijd te zijn. Je moet er wel iets voor doen, maar als je wil veranderen, is dit het manier die je terug in je gewicht en in je evenwicht brengt. Uiteindelijk krijg je inzicht in je" ïk" en je leven verandert.
Hier onder enkele tips om het gewicht te verliezen of op het juiste gewicht te komen. Echter wil je echt een goede resultaat behalen, is het belangrijk dat je weet, wie je bent (welke constitutie je hebt), waar komt jouw probleem van overgewicht vandaan en wat is de beste manier voor jouw om die probleem op te lossen. ....en niet te vergeten - niet meer aankomen! 
Vind je dat het hoge  tijd is om de verantwoordelijkheid voor jezelf in je eigen handen te nemen?
 Klik hier voor mijn gegevens om een afspraak te maken.

Enkele tips om het juiste gewicht te handhaven 

1. Wees geduldig

Blijf bij het doel en je bereikt het!  Hoewel de resultaten niet heel snel zijn, ze zijn wel blijvend. Richtlijn van het gewichtverlies is 0,5 kg per week, maar het lichaam zal haar eigen stofwisseling en het gewicht bij het juiste regime zelf corrigeren.

2. Leer de juiste voeding te bereiden

Leer  nieuwe gerechten te bereiden. Mild pittige eten, bereid van vers niet zuur voedsel helpt het gewicht te verminderen. Zie bijvoorbeeld mijn Ayurvedische recepten  of volg mijn ayurvedisch kookworkshop (www.iknatuurlijk.eu). Eet vers voedsel, met gezonde vetten en eiwitten, en koolhydraten.  Beperk het eten van ongezonde koolhydraten, voornamelijk tarwebloem, harde kazen, schimmel kazen, zout en smeltkazen. Ook rood vlees, witte suiker, kunstmatige zoetstoffen en goedkope geraffineerde plantaardige oliën en margarines zijn ongezonde dikmakers..

3. Zonder beweging gaat het helaas niet

Iedere aanpak leidend tot gewichtsverlies omvat regelmatige lichaamsbeweging. Dat betekent niet dat je naar de sportschool moet. De beste beweging is regelmatig stevig  wandelen, joggen, fietsen of yoga. Wat belangrijk is, is regelmaat: 3-5 keer per week gedurende ten minste 45 minuten is passender en doeltreffender dan 2 uur te intensief 1x per week. In Ayurveda wordt geadviseerd: om de spijsvertering een handje te helpen, ga na een maaltijd een halfuurtje lopen. Het is een fijne gewoonte en het werkt echt. Lekker even in de natuur lopen geeft niet alleen het lichaam maar ook de geest een goede energie.

4. Gun jezelf het eten, verbied het jezelf niet!

U kunt u af en toe genieten van uw favoriete zoetigheid zonder schuldgevoel en ook lekker uit eten gaan. De volgende dag kunt u het weer compenseren met lichte voeding bjv. een geschikte gerecht is kitchadi  (zie op www.iknatuurlijk.eu) of een  plantaardige salade van seizoensgroenten. Eet genoeg, honger je zelf niet uit!

5. Reiniging

Je kunt het lichaam helpen door 1x per 10 à 14 dagen een dag te vasten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een dag lang alleen maar groenten of fruit te eten of drinken van warm water, fruit sappen of groentebouillons.

6. Drink voldoende

Water spoelt gifstoffen weg  en brengt voedingsstoffen naar weefsels. Ook vermindert het de eetlust. Liever warme kruidenthee of water op kamertemperatuur. Warm gekookt water met limoen breekt de vetten af. De aanbevolen hoeveelheid van het totaal vochtinname, met inbegrip van soepen is een 1.5 liter - in geen geval meer dan 2 liter zoals algemeen aangegeven is . Rode wijn met mate bevordert gewichtsverlies. Vermijd ijskoude zoete dranken en zuivelproducten.

7. Honger tussen de maaltijden

Honger tussen de maaltijden is vaak het gevolg van niet voldoende voedende maaltijd. Ontbijt goed zodat u pas weer  honger heeft rond het middaguur. Lunch goed. In de middag kunt u vers of gedroogd fruit  eten. In de avond eet u tussen 18.00 en 19.30 uur. Eet nooit na 20.00. Eet geen zoetigheden. Eet alleen wanneer u honger hebt – u ziet zelf dat na een tijd 3x per dag eten  voldoende is. 

8.  Weg met die weegschaal!

Gewicht verandert gedurende de dag Het heeft geen zin om jezelf elke dag op verschillende tijdstippen te wegen. Dit geeft slechts verwarring en zelfs stress. Kies een vast moment in de week om jezelf te wegen of beter nog, te meten met een meetlint. Uit mijn eigen ervaring kun je voelen dat de kleding losser zit of dat je je toch beter en lichter gaat voelen. 

9. Visualisatie

Stel je voor dat je je doel al bereikt hebt, dat iedereen je feliciteert  met het succes en voel hoe fijn dat is. De beste tijd voor visualisatie is voor het slapengaan en na het ontwaken in de ochtend.

10. Wees bewust van wat je eet en geeft het eten aandacht

Blijf op de hoogte van wat je elke dag gegeten en gedronken hebt,Kijk naar de invloed van eten op je gemoedstoestand. Wanneer je eet, richt je aandacht dan ook op je voeding en geniet er van!

11. Last but not least – Houd van jezelf! Liefde en mededogen voor jezelf zijn de sterkste hulpmiddelen die bestaan voor elke ziekte en de beste voeding voor je immuun systeem.

Voor een optimale en blijvende resultaat is een persoonlijk advies noodzakelijk! Klik hier als u een afspraak wilt maken.

Adres:
Eerste Groenelaan 15
1901 TA Castricum
T: 06-52430839 
E: alena.iknatuurlijk@gmail.com


Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief!