Ayurveda Castricum

Ayurvedisch voeding

Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.

Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .

De elementen zitten niet alleen in ons maar ook overal om ons heen en dus ook in de voeding. Als je voeding en leefstijl aanpast op je constitutie en samenspel van elementen om je heen ( seizoenen, dagdelen…) houd je zelf in balans en dus ook gezond.

De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk. 
Rasa betekent niet alleen smaak maar ook de essentie, emotie, sap en sappige leven...

Adres:
Eerste Groenelaan 15
1901 TA Castricum
T: 06-52430839 
E: alena.iknatuurlijk@gmail.com


Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief!