Ayurveda Castricum

Eetbuien?

Wat zijn de oorzaken van eetbuien? Het is niet altijd een gebrek aan wilskracht!

Mogelijke oorzaken van eetbuien: hormonale disbalans, gewichtsverlies weerstand, adrenaline onbalans

Lijkt het alsof het hunkeren naar eten je leven bepaald? Trek hebben is niet hetzelfde als gewoon honger. In plaats daarvan, voel je je gedreven om elke middag een koekje te eten met koffie, of je hunkert naar een goed glas wijn na het werk . Het wordt een gewoonte om 's avonds laat een crackertje met kaas of chips te eten.
Vaak krijg je onweerstaanbare trek in zoet voordat je ongesteld moet worden en ben je niet te stoppen met snoepen.
De meerderheid van de vrouwen hunkeren naar voedsel - met name voor zoet, "eenvoudige" koolhydraten, zout eten en alcohol - en velen van ons voelen zich machteloos er tegenover. Maar als je " ingeef"  in de wens om suiker of alcohol te nuttigen krijg je weer een schuldgevoel.
Het woord "hunkeren" is niet code voor een gebrek aan wilskracht. Bij veel vrouwen zijn deze  begeertes  tekenen van hormonale disbalans, die vaak gekoppeld zijn aan verkeerde voeding.
Maar hunkeren kan ook te maken hebben met pogingen om gewicht te verliezen, vooral als je metabolische of fysiologische onevenwichtigheden hebt die het erg moeilijk  maken om overtollige kilo's kwijt te raken. Sommige van deze onevenwichtigheden, hebben betrekking op de neurotransmitters in je hersenen.
Een derde optie van het oorzaak van  hunkeren zijn de problemen met de bijnierfunctie.

Hunkeren betekent dat het lichaam zijn signalen verwisseld heeft. Als je moe bent of verdrietig, zal je een lage bloedsuiker en / of lage serotonine (een "feel-good" hersens neurotransmitter) hebben. Hormonale disbalans of een zwakke spijsvertering kunnen leiden tot laag serotonine. Lage bloedsuikerspiegel of laag serotonine stuurt een signaal naar de hersenen dat het een opkikkertje nodig heeft. Het is dit signaal - die je niet bewust beheerst- dat een verlangen naar suiker of koolhydraten veroorzaakt.

Suiker of enkelvoudige koolhydraten veroorzaken de uitbarsting van serotonine, zodat je voor een tijdje een goed gevoel heb. Maar bijna net zo snel, krijg je een "crash" en jen keert terug naar je oude staat van lage serotonine, en de cyclus begint opnieuw. Ironisch genoeg, hoe meer suiker je eet, hoe meer je er naar verlangt  omdat de overconsumptie van suiker kan leiden tot pre-diabetes fase of zelfs insulineresistentie. Het is een neerwaartse spiraal die de verschillende diëten nog erger maken.

Interessant is dat de onderliggende mechanisme achter deze verlangens dezelfde route heeft die u kunt gebruiken om de verlangens in toom te houden .

Welk profiel beschrijft het best uw ervaring met onbedwingbare trek als een symptoom?

Hunkering en hormonale onbalans.

Hunkeren kan worden geassocieerd met je menstruele cyclus, vooral als deze op voorspelbare tijdstippen komt. Als u ook last heeft van depressie, prikkelbaarheid, of stemmingswisselingen - allemaal gemeen met hormonale schommelingen – de oorzaak van je hunkeringen is dan hormonale onbalans. Een gebrek aan gezonde voeding wordt vaak gekoppeld aan hormonale onbalans en kan leiden tot onbedwingbare trek omdat je niet een constante kwaliteit "brandstof" naar binnen krijgt- magere eiwitten, voldoende vezels, complexe koolhydraten, essentiële vetten, en waardevolle voedingsstoffen.

Hunkering  en gewichtsverlies.

Wanneer je probeert af te vallen, kan je bijna worden overwonnen met de drang om koolhydraten en snoep te eten. Als je al  veel verschillende methoden om gewicht te verliezen hebt geprobeerd, zonder succes, kun je hunkeren goed worden verpakt in het overkoepelende probleem van gewichtsverlies weerstand . De onderliggende onevenwichtigheden met betrekking tot uw stofwisseling kan ertoe leiden dat het lichaam zich vasthoudt aan het gewicht terwijl u actief probeert om zich te ontdoen er van. De begeerten gaat vaak gepaard met dit proces.

Hunkering en adrenaline onbalans. Als je onbedwingbare trek heb en staat langer tijd ​​onder stress,of je voelt je vaak angstig, of heb je  slaap problemen kan het betrekking hebben tot uw bijnierfunctie, in het bijzonder een vorm van onbalans die kan leiden tot uitputting. Je zult merken dat je cafeïne nodig heb om wakker te worden, en je hunkert naar snoep, zoute gerechten, en nog veel meer cafeïne tijdens de dag en ’s avonds juist naar koolhydraten of alcohol. Een andere bijnier onbalans symptomen kunnen zich ook aandienen waaronder diepe vermoeidheid en onverklaarbare gewichtstoename.

Hoe kun je je hunkeren naar voedsel tegen te gaan op natuurlijke manier?

Wat je vandaag kunt doen

Eet regelmatig en honger jezelf niet uit…..
Waarom het werkt? Verhongeren jezelf of het overslaan van maaltijden leidt tot te veel eten en zendt een noodsignaal naar je hersenen dat hunkering wakkert. Het eten van genoeg gezonde voedselrijke maaltijden, vooral de lunch, kan helpen voorkomen dat dit gebeurt.

Als je je schuldig voelt en ben je boos op jezelf of veroordeel je zelf voor je hunkeren, dan zal het alleen je humeur verslechteren en je behoefte aan serotonine verhogen.  Dit kan  een patroon zijn van emotioneel eten. Onbedwingbare trek in koolhydraten zijn meestal geen gedragsprobleem, maar in plaats daarvan zijn het echte, biologische oorzaken die meestal gerelateerd zijn aan ontoereikende voeding en metabolische onbalans.

Om de vicieuze cirkel te doorbreken en verminderen uw hunkeren naar voedsel moet je je lichaam een echte steun geven  - en echt veel. Keer op keer heb ik vrouwen gezien die door het eten van gezond voedsel, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het toevoegen van kruidensupplementen niet meer hunkeren.

Omdat gezondheid is je lichaam’s natuurlijke staat, zal het metabolisme zichzelf genezen wanneer die de nodige voedingsstoffen ontvangt. Als jouw stofwisseling  beschadigd is, kan het enige tijd duren, maar het zal weer beter worden. Dan kun je nog steeds zo nu en dan genieten van het dessert - zelfs chocolade - maar je zult niet meer  worden gecontroleerd door sterke verlangens.

Adres:
Eerste Groenelaan 15
1901 TA Castricum
T: 06-52430839 
E: alena.iknatuurlijk@gmail.com


Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief!