Ayurveda Castricum

Spijsvertering

Spijsverteringsstoornissen

Problemen met de spijsvertering kunnen je dagelijks leven aardig onder druk zetten. Maagpijn, zure oprispingen, misselijkheid, constipatie, opgeblazen gevoel of slechte adem zijn maar enkele voorbeelden van. Deze kunnen uiteindelijk wel tot de ziekte overgaan.  

Wanneer is er sprake van spijsverteringsstoornis?

De spijsvertering is in grote mate afhankelijk van het voedsel dat je tot je neemt. Afhankelijk van wat voor type je bent en wat je eet kan je spijsvertering snel of langzaam of juist heel goed zijn. Als je bijvoorbeeld licht voedsel eet zoals groente of rijst, dan zal je maag niet erg geprikkeld worden. Wanneer je daarentegen vet voedsel eet zoals gefrituurd eten, dan worden de maag en darmen er niet blij van en dat voel je! Problemen met de spijsvertering kunnen voorkomen worden onder vele vormen. Voorbeelden van spijsverteringsstoornissen heb ik al genoemd op mijn home pagina.
Zo kan het gaan om maagzuur die op lange termijn eventueel kan leiden tot huidproblemen of kan de constipatie leiden tot verschillende allergieën. Maagproblemen gaan vaak samen met hoofdpijn of misselijkheid. Het onderkennen van hoofdpijn als een gevolg van een probleem aan de maag is niet altijd eenvoudig. 

Wat zijn de oorzaken van spijsverteringsproblemen?

Vaak zijn de ongemakken van het spijsverteringsstelsel te wijten aan het voedsel dat je gegeten hebt  - verkeerde voedingscombinatie, te veel eten, verkeerde soort eten zoals bijvoorbeeld rauw voeding die niet iedereen goed kan verteren, ijskoude drank of ijsjes nuttigen bij of na het maaltijd etc.
De andere niet onbelangrijke oorzaak van spijsverteringsstoornissen, die vaak onderschat wordt  zijn de eetgewoontes van mensen.
Iedereen kent wel de drang om snel nog even wat tussendoortjes te snoepen tussen de hoofdmaaltijden van de dag, of om te eten achter de pc. Het probleem hierbij is dat je lichaam tegelijkertijd met andere dingen dan eten bezig is, en je maag niet voldoende energie overhoudt om het voedsel op gepaste wijze te verteren. De vertering van het voedsel kan hier onder lijden, waardoor je op lange termijn spijsverteringsproblemen kan ontwikkelen.
Met slechte eetgewoontes en verkeerde levenstijl (veel stress bjv.) zorg je er voor dat de spijsvertering verzwakt en het voedsel kan niet goed verteerd woorden.
Wanneer de spijsvertering niet goed functioneert kunnen afvalstoffen niet goed verwerkt en afgevoerd worden en blijven in het systeem zitten en er ontstaan daardoor afvalstoffen in het lichaam en in de weefsels. Dat loopt uiteen van onverteerde eten in het maag-darmkanaal tot toxische substanties in de bindweefsels en van cellulaire toxinen in de celwand van een cel tot mentale en emotionele Ama (niet verwerkte ervaringen).

Een van de algemene redenen waarom mensen een ziekte krijgen en ontwikkelen ligt eenvoudigweg in het feit dat we vaak niet weten wat de conditie van onze spijsvertering is, wat voor soort spijsvertering we hebben en hoe we die kunnen balanceren of stimuleren.

Spijsverteringsproblemen voorkomen en genezen

Beter voorkomen dan genezen is een uitspraak die ook geldt voor spijsverteringsproblemen. Wordt bewust van je eetgewoontes: trek genoeg tijd uit voor een maaltijd en eet voldoende. Denk eraan geen koude of ijskoude drank bij de maaltijd te nemen en geen ijs na het eten – dat remt het een goede werking van spijsvertering!
Stress zorgt voor spanning in het hele lichaam en dus ook in je maag en darmen. Neem voldoende tijd voor een maaltijd. Geef eten een aandacht en geniet er van.

Heb je al een tijdje lopende spijsverteringsstoornis – wacht niet langer en maak een afspraak met mij. Kleine aanpassingen in je eetpatroon kunnen al wonderen verrichten.

Adres:
Eerste Groenelaan 15
1901 TA Castricum
T: 06-52430839 
E: alena.iknatuurlijk@gmail.com


Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief!